Ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 szklankę mleka lekko podgrzewamy, zestawiamy z ognia, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Do mleka dodajemy rozkruszone drożdże, mąkę, żółtka, cukier waniliowy i olejek śmietankowy.
2.Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
3.Owoce myjemy i oczyszczamy z ogonków.
4.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dwa placki. Jeden placek wykładamy do wysmarowanej i posypanej bułką tartą blachy (28 x 35 cm.). Na placku układamy owoce agrestu i czarnej porzeczki.
5.Następnie przykrywamy całość drugim plackiem. Z mąki, margaryny i cukru robimy kruszonkę - wszystko zagniatamy i kruszymy na cieście. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 - 200* C i pieczemy ok. 1 godziny.
6.Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Następnie możemy już kroić ciasto.
7.Gotowe ciasto na talerzu.
Porady
Ciasto możemy zrobić bez kruszonki. Agrest i czarną porzeczkę możemy zastąpić innymi owocami.
Komentarze