Ciasto drożdżowe z mrożonymi truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zasypać łyżeczką cukru, następnie zalać ciepłym mlekiem. Składniki wg kolejności powyżej umieścić w dużym garnku (na drożdże zalane mlekiem kolejno: jajka, olej, cukier, mąka). Nie mieszać. Przykryć przykrywką i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce.
2.Po 4 godzinach wymieszać łyżką (do połączenia składników). Przełożyć na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, lub wyłożoną papierem do pieczenia (ja wybieram ten sposób). Na wierzchu ułóż rozmrożone wcześniej truskawki.
3.Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieć ręką i posyp na ciasto.
Piec w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza 60-70 minut (wstawić do nagrzanego piekarnika ;) Smacznego! :)
Porady
Zamiast truskawek można użyć innych mrożonych owoców, albo po prostu jabłek (posypujemy wtedy odrobiną cynamonu)
Komentarze