Ciasto drożdżowe z mrożonymi truskawkami i kruszonką

4.49 (146 ocen)

Trochę lata tej zimy ;) Ciacho "robi się samo" ;)

Składniki:

  • Składniki:

    100 g świeżych drożdży,
    1 szklanka cukru,
    4 jajka,
    1 szklanka oleju,
    200 ml mleka,
    1 cukier waniliowy,
    5 szklanek mąki tortowej

    kruszonka:
    120 g masła,
    100 g cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto drożdżowe z mrożonymi truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypać łyżeczką cukru, następnie zalać ciepłym mlekiem. Składniki wg kolejności powyżej umieścić w dużym garnku (na drożdże zalane mlekiem kolejno: jajka, olej, cukier, mąka). Nie mieszać. Przykryć przykrywką i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce.
  • 2. Po 4 godzinach wymieszać łyżką (do połączenia składników). Przełożyć na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, lub wyłożoną papierem do pieczenia (ja wybieram ten sposób). Na wierzchu ułóż rozmrożone wcześniej truskawki.
  • ciasto drożdżowe z truskawkami 3. Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieć ręką i posyp na ciasto.
    Piec w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza 60-70 minut (wstawić do nagrzanego piekarnika ;) Smacznego! :)

Porady

Zamiast truskawek można użyć innych mrożonych owoców, albo po prostu jabłek (posypujemy wtedy odrobiną cynamonu)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować