Ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami

0 (0 ocen)

Idealne połączenie śliwek i maku

Składniki:

  • CIASTO:
    30 g drożdży
    200 ml letniego mleka
    80 g cukru
    500 g mąki pszennej
    100 g miękkiego masła
    2 żółtka
    1 łyżka oleju
    skórka otarta z jednej wyszorowanej i sparzonej cytryny
    szczypta soli
    OBŁOŻENIE:
    około 500 g śliwek nie przejrzałych śliwek węgierek
    250 g gotowej masy makowej z puszki
    KRUSZONKA:
    80 g mąki
    60 g cukru trzcinowego
    60 g chłodnego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego kubka wkruszyłam drożdże, wymieszałam je z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki (wzięłam z ilości potrzebnej do ciasta), zalałam niewielką ilością letniego mleka i dokładnie wymieszałam. Przykryłam spodeczkiem i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 10-15 minut. Jajka wybiłam oddzielając żółtka od białek. Białka zapakowałam w plastikowy pojemniczek i włożyłam do zamrażarki, żeby wykorzystać przy innej okazji.
  • Przygotowanie ciasta 2. W misce umieściłam miękkie masło, cukier i żółtka, zmiksowałam na gładką masę. Dodałam przesianą mąkę, szczyptę soli, otartą z cytryny skórkę, olej, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn. Najpierw wymieszałam całość łyżką, a potem dłonią zagniotłam gładkie, jednolite ciasto. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na godzinę.
  • Przygotowanie kruszonki 3. W międzyczasie umyłam i osuszyłam śliwki, przekroiłam je wzdłuż na pół i usunęłam pestki. Przygotowałam kruszonkę: wymieszałam cukier trzcinowy z mąką i posiekałam z chłodnym masłem. Miseczkę odstawiłam do lodówki.
  • Śliwki rozłożone na masie makowej 4. Formę do tarty o średnicy 28 cm posmarowałam masłem, wyłożyłam do niej wyrośnięte ciasto i wylepiłam dno, tworząc jednocześnie dookoła nieco podniesiony rant. Na cieście rozsmarowałam równą warstwą gotową masę makową, a niej rozłożyłam połówki śliwek skórką na dół. Całość posypałam kruszonką i odstawiłam ciasto na 10-15 minut. Przez ten czas rozgrzałam piekarnik.
  • 5. Ciasto piekłam najpierw w 160 stopniach z termo obiegiem, a po 20 minutach, kiedy rant się zrumienił, zmniejszyłam temperaturę do 155 stopni i piekłam jeszcze kolejne 20 minut.

Porady

Do pieczenia można użyć prostokątnej, wyłożonej papierem blachy o wymiarach ok. 23x34 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować