Ciasto drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zalać niewielką ilością ciepłego mleka.Dodać 3 łyżeczki cukru,2 łyżki
mąki i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Resztę mąki wsypać do miski,dodać stopioną margarynę,utarte z cukrem żółtka. mleko,cukier waniliowy i zaczyn drożdżowy.Wszystkie składniki dokładnie połączyć .
Gotowe ciasto wyłożyć do wysmarowanej formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 15 minut.
2.W tym czasie przygotować kruszonkę.
Składniki kruszonki połączyć delikatnie ze sobą, tak żeby utworzyły się niewielkie bryłki.Posypać nimi wyrośnięte ciasto i polać rozmąconym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni 60 minut.
Porady
Do kruszonki użyć należy dobrze schłodzonej margaryny.
Komentarze