Ciasto drożdżowe z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto drożdżowe z kruszonką to jeden z ulubionych deserów moich domowników.Najlepiej smakuje posmarowane świeżym masłem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki tortowej
    1i 1/2 szkl.ciepłego mleka
    10 dag drożdży
    7 łyżek+3 łyżeczki cukru
    cukier waniliowy
    25 dag stopionej margaryny
    7 żółtek
    1 jajko
    Kruszonka:
    1 szkl mąki tortowej
    1/2 szkl cukru
    1/2 kostki margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zalać niewielką ilością ciepłego mleka.Dodać 3 łyżeczki cukru,2 łyżki
    mąki i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Resztę mąki wsypać do miski,dodać stopioną margarynę,utarte z cukrem żółtka. mleko,cukier waniliowy i zaczyn drożdżowy.Wszystkie składniki dokładnie połączyć .
    Gotowe ciasto wyłożyć do wysmarowanej formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 15 minut.
  • 2. W tym czasie przygotować kruszonkę.
    Składniki kruszonki połączyć delikatnie ze sobą, tak żeby utworzyły się niewielkie bryłki.Posypać nimi wyrośnięte ciasto i polać rozmąconym jajkiem.
    Piec w temperaturze 180 stopni 60 minut.

Porady

Do kruszonki użyć należy dobrze schłodzonej margaryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować