Ciasto drożdżowe z kruszonką

4.5 (154 ocen)

  • 20 min

Tradycyjne drożdżowe ciasto.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 żółtka,

    5 dag drożdży,

    ½ kg mąki pszennej,

    10 dag masła,

    ¾ szklanki cukru,

    ½ szklanki mleka,

    cukier waniliowy

    Kruszonka:

    2 łyżki masła,

    3 łyżki cukru,

    5 łyżek mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, ½ mąki z przepisu ; mieszamy około 5 min i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Do tak wyrośniętego ciasta dodajemy resztę mąki, żółtka, roztopione masło, cukier waniliowy i znowu mieszamy do połączenia wszystkich składników (około 7-8 minut), w zależności od konsystencji dodać jeszcze trochę mąki – ciasto musi mieć konsystencję jak na pierogi. Przedkładamy ciasto do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia .
  • 2. Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką: wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy ze sobą i robimy kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45min w temp 200stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować