Ciasto drożdżowe z kapustą

4.5 (159 ocen)

Ciasto drożdżowe na słono. Z kiszoną kapustą jest pyszne, idealne do czerwonego barszczu. Przepis wygrzebany ze starych zapisków mojej Mamy. Kiedyś piekła taki placek dość często.

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag mąki
    4 dag drożdży
    1 łyżka cukru
    3/4 szklanki mleka
    Szczypta soli
    1 jajko
    1/2 kostki margaryny
    1 łyżka kwaśnej śmietany

    Farsz:
    75 dag białej kapusty
    1 cebula
    Margaryna
    2 jajka
    Sól, pieprz
    1/2 łyżeczki mielonego kminku

    Tłuszcz do wysmarowania tortownicy
    Mleko z odrobiną cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Ciasto drożdżowe z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto drożdżowe z kapustą 1. Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, cukrem, łyżką mąki. Gdy zaczną rosnąć wlać do przesianej mąki. Dodać jajko, śmietanę, sól i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać do ciasta ciepłą stopioną margarynę. Jeszcze raz wyrobić i odstawić ciasto do wyrośnięcia.
  • 2. Poszatkowaną kapustę zalać małą ilością wrzącej wody i ugotować. Następnie lekko odcisnąć, posiekać drobno. Poszatkowaną cebulę podsmażyć na margarynie, dodać do niej kapustę i całość podsmażyć mieszając. Przyprawić do smaku. Kapustę zdjąć z ognia i wbić do niej surowe jajka, wymieszać.
  • 3. Tortownicę wysmarować tłuszczem. Wyrośniętym ciastem wylepić jej dno oraz brzegi do około 4 cm wysokości. Na ciasto rozłożyć lekko ciepłe nadzienie o końce brzegów ciasta zwinąć na kapustę tak, aby była tylko częściowo przykryta ciastem.
    Przed pieczeniem brzegi ciasta posmarować lekko osłodzonym mlekiem. Placek wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 45 - 50 minut (piec do suchego patyczka).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować