Ciasto drożdżowe z jabłkami

4.5 (188 ocen)

  • 2 godz.

Smaczne ciasto drożdżowe z jabłkami, bezą i kruszonką

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    200 g mąki
    100 ml mleka
    30 g świeżych drożdży
    100 g cukru
    szczypta soli
    2 żółtka
    4 łyżki oleju

    Masa jabłkowa
    1 kg jabłek
    100 g cukru
    1 budyń śmietankowy
    250 ml mleka
    1 białko

    Beza
    1 białko
    1 łyżka cukru

    Kruszonka
    1 łyżka masła
    1 łyżka cukru
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Ciasto drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
    Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
    w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
    Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, mleko, żółtka i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto.
    Zrobić kulkę i odstawić do wyrośnięcia.
    Blachę 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na dno blaszki i poczekać aż ponownie wyrośnie.
    W tym czasie zrobić masę jabłkową.

    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier
    i smażyć na wolnym ogniu do odparowania soku.
    Mleko zagotować i wlać rozrobiony w części mleka budyń.
    Ugotowany gęsty budyń wymieszać z jabłkami. (zmiksowałam.)
    Białko ubić i delikatnie wymieszać z masą jabłkowo-budyniową.
    Wyłożyć masę na ciasto.

    Beza
    Białko ubić z cukrem i wyłożyć na masę jabłkowo-budyniową.

    Kruszonka.
    Wszystkie składniki rozgniatać w palcach tworząc kruszonkę.
    Posypać całość ciasta.

    Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach C około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować