Ciasto drożdżowe z czarną porzeczką i kruszonką

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kto z nas nie lubi pachnącej, jeszcze ciepłej drożdżówki z owocami? U nas znika z talerzy zaraz po upieczeniu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    3 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mleka
    2/3 szklanki cukru
    150 gr masła
    50 g rodzynków
    60 g drożdży
    4 żółtka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    szczypta soli

    Kruszonka:
    10 łyżek mąki
    50 g masła
    4 łyżki cukru pudru

    Ponadto:
    mały słoik konfitur z czarnych jagód
    tłuszcz do wysmarowania blaszki





Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto drożdżowe z czarną porzeczką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe:

    1.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mleka.Przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu, aby wyrosło.

    2.Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i solą.

    3.Wyrośnięty rozczyn wlać do mąki.Dodać żółtka i resztę ciepłego mleka.

    4.Ciasto dokładnie wyrobić.Dodać stopione, wystudzone masło, cukier waniliowy i rodzynki. Ciasto wyrobić do momentu, aż będzie odstawać od ręki.Zostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Kruszonka:

    1.Mąkę zagnieść z cukrem i masłem.Odstawić do lodówki.

    2.Wyrośnięte ciasto równomiernie rozłożyć na natłuszczoną, prostokątną blaszkę. (wym.35/24)

    3.Na cieście ułożyć czarne jagody i posypać kruszonką.

    4.Ciasto pozostawić jeszcze 30 min do wyrośnięcia.

    5.Po upływie podanego czasu ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
    6.Piec ok. 60 min w temp.180-190 *C.

Porady

Placek drożdżowy jest równie smaczny z innymi owocami np. śliwkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować