Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski kruszymy świeże drożdże, posypujemy cukrem i rozcieramy aż zaczną pracować. Następnie dodajemy lekko letnie mleko (absolutnie nie gorące!), mąkę i miksujemy. Przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu.
Odstawiamy na piętnaście minut.
Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość dodajemy miękkie masło, jajka, mleko, mąkę, szczyptę soli oraz cukier. Dokładnie wyrabiamy ciasto (ręką albo mikserem, jak kto woli). Po połączeniu wszystkich składników odstawiamy ponownie, tym razem na godzinę.
Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i na wierzchu układamy przekrojone w ćwiartki brzoskwinie.
Z mąki, cukru oraz miękkiego masła robimy kruszonkę. Posypujemy ciasto i odstawiamy na dwadzieścia minut.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem, grzanie z dołu przez trzydzieści minut. Po upieczeniu (musi być suchy patyczek) wyłączamy piekarnik i w ciepłym pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.
Komentarze