CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ

4.47 (203 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

Ciasto drożdżowe jest jednym z moich ulubionych ciast.Długo zachowuje świeżość, jest zdrowe i można do niego dodawać przeróżne sezonowe owoce.Wypróbowałam więc kolejny owoc - tym razem borówkę amerykańską.Wyrosło rewelacyjnie! Smakowało jeszcze lepiej.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto: (forma z dziurką 26 cm)
    250-300 g borówki amerykańskiej
    4 szklanki mąki pszennej
    50 g świeżych drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru ( do rozczynu z drożdży)
    1 łyżka mąki (do rozczynu z drożdży)
    1 szklanka cukru
    opakowanie cukru wanilinowego
    parę kropli zapachu waniliowego
    200 g masła
    4 szt.jaj
    1 łyżka bułki tartej do posmarowania blachy


    Składniki na kruszonkę:

    150 g mąki pszennej
    50 g cukru
    125 g masła
Wystaw ocenę:

4.47 (203 ocen)

Ciasto drożdżowe z borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdżowe z borówkami 1. Zacznijmy od drożdży. Rozkruszyłam je w miseczce.
  • drożdże 2. Wlałam do nich ciepłe mleko.
    Wsypałam cukier i mąkę.
    Dokładnie wymieszałam.
    Przykryłam miseczkę ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • rozczyn 3. Po tym czasie drożdże pięknie urosły.
  • mąka 4. Do dużej miski wsypałam mąkę, cukier i cukier wanilinowy.
  • drożdże 5. Wlałam rozczyn z drożdży.
  • masło 6. Następnie dodałam rozpuszczone masło, parę kropli aromatu.
  • jajka 7. Wbiłam jajka.
  • ciasto 8. Zawsze używałam robota, ale tym razem postanowiłam wyrobić ciasto ręcznie.
    Powinno się go dokładnie wymieszać i napowietrzyć.
    Przykryłam je i odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło.
  • kruszonka 9. W międzyczasie zrobiłam kruszonkę.
    Do miseczki wlałam rozpuszczone masło.
    Wsypałam do niego cukier
  • mąka 10. dosypywałam mąkę
  • kruszonka 11. do momentu aż powstanie charakterystyczna kruszonka.
  • ciasto 12. Blachę do pieczenia wysmarowałam masłem i wysypałam tartą bułką.
    Ciasto wyrosło. Przełożyłam je do blachy.
  • borówki 13. Pora na borówki. Wysypałam je na ciasto.
  • ciasto 14. Powciskałam je w nie głębiej. Chociaż polecam spróbować wymieszać je z ciastem. W czasie pieczenia ciasto wypchnęło je do góry.
  • kruszonka 15. Pozostało już tylko posypać wszystko kruszonką.
  • CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ 16. Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika.
    Piekłam je w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
    Wyrosło jak szalone.
    Smacznego!

Porady

Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować