Ciasto drożdżowe z bakaliami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto pełne bakalii.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka: 500 gramów
    - świeże drożdże: 100 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    - cukier: 0.5 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - żółtka: 6 sztuk
    - rozpuszczone masło: 200 gramów
    - rodzynki: 100 gramów
    - suszone figi: 100 gramów
    - daktyle: 100 gramów
    - morele suszono: 100 gramów
    - kandyzowana skórka pomarańczowa: 100 gramów
    - skórka otarta z jednej cytryny: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzej, drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, zalej letnim mlekiem, rozmieszaj i odstaw do lekkiego wyrośnięcia. W dużej misie umieść mąkę, żółtka, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Dodaj rozczyn drożdżowy, przestudzone masło i wyrób ciasto (ja to robiłam mikserem). Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 30-60 minut do wyrośnięcia. Przygotuj w tym czasie bakalie – figi, morele i daktyle pokrój w paseczki. Gdy ciasto drożdżowe już wyrośnie dodaj do niego wszystkie bakalie i ponownie zagnieć. Włóż do przygotowanej foremki (wysmarowanej tłuszczem), przykryj ściereczką i ponownie odstaw na około pół godziny.
  • 2. Ciasto po wyrośnięciu wstaw do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę 180 stopni i piecz przez około 50 minut.
  • 3. Po upieczeniu przestudź. Możesz go polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny ajerkoniaku (lub w wersji bezalkoholowej – wody).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.37 (219 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z bakaliami

To może cię zainteresować