Ciasto drożdżowe wg przepisu mojego taty

5 (172 ocen)

Mój tata ma rękę do ciast drożdżowych wychodzą mu rewelacyjnie.Jeśli spytasz się go o przepis to powie,że wszystko daje na oko. Gdy dowiedziałam się,że tata robi drożdżowe ze śliwką musiałam pojechać i szczegółowo spisać co tam ciekawego dodaje i w jakiej proporcji.Zrobiłam,ciasto wyszło mi idealne.

Składniki:

  • Na ciasto:
    0,9 kg maki
    0,5 l. letniego mleka
    50 g świeżych drożdży
    1 i 1/4 szklanki cukru
    4 łyżki oliwy
    2 jajka
    szczypta soli
    Nadzienie:
    ok.1kg śliwek
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia ciasta
    oliwa do wysmarowania formy
    mąka do oprószenia stolnicy

    Blacha z wyposażenia piekarnika

Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Ciasto drożdżowe wg przepisu mojego taty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrabianie ciasta 1. Do letniego mleka dodać rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem na ok. 30 min. aby drożdże ruszyły. Po tym czasie wsypać resztę mąki, cukru, szczyptę soli, wbić jajka, oraz wlać oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne, miękkie ciasto (jeśli ciasto klei się do rąk to należy podsypać jeszcze mąką). Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem na ok 30 min (podsypując odrobiną mąki) aby podwoiło swoją objętość.
  • wyłożenie blachy cistem 2. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieść go ponownie, rozwałkować ciasto na stolnicy oprószonej mąką. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą, wyłożyć nią ciasto.
  • Upieczone ciasto 3. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Śliwki posypać cukrem i cynamonem, ułożyć na cieście. Piec ok 35- 40 min w temp. 180*C.
  • Smacznego! 4. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Owoce można użyć różne w zależności od sezonu jak również mogą to być owoce mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować