Ciasto drożdżowe ucierane z jagodami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski robota kuchennego wkładam drożdże, rozpuszczam je w szklance ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i 5 łyżek mąki krupczatki. Przykrywam pokrywką i pozostawiam w ciepłym miejscu 20 minut.
2.Masło rozpuszczam, studzę. Miksuję blenderem jajka, dolewam wystudzone masło i ponownie chwilę miksuję.
Do wyrośniętego zaczynu wsypuję 3 szklanki mąki pomniejszone o 5 łyżek wziętych do zaczynu, sól, pozostały cukier, wlewam masę jajeczno-maślaną, zapach cytrynowy. Całość miksuję przy pomocy robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego. Po wyrobieniu odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce, a w tym czasie robię kruszonkę czyli wszystkie jej składniki zagniatam ręcznie.
3.Wyrośnięte ciasto przekładam przy pomocy łyżki do dwóch foremek keksowych (25 cm x 11 cm x 7 cm).
Robię delikatnie wgłębienie i wsypuję w nie jagody, posypuję delikatnie mąką ziemniaczaną, a na wierzch kruszonkę.
4.Wstawiam ciasta do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu, zmniejszam temperaturę do 165 stopni i piekę około 35minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Jeśli tak, uchylam piekarnik, pozostawiam w nim ciasto na 10 minut a następnie wyjmuję do ostudzenia.
Komentarze