Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z jagodami

4.46 (151 ocen)

  • 4 godz.

Pyszne bez wyrabiania 3 godziny leżakowania, kilka machnięć łyżką i gotowe, owoce dowolne. Wychodzi wysokie i pulchne polecam :).

  • 4 godz.

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    100 g świeżych drożdży
    1 szklanka oleju
    1 szklanka mleka
    5 szklanek mąki
    1 opakowanie cukru waniliowego
    700 g owoców sezonowych u mnie jagody

    Kruszonka

    szklanka mąki
    szklanka brązowego cukru
    10 dag masła
Wystaw ocenę:

4.46 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki należy dodawać do ciasta w takiej kolejności jaka jest podana w przepisie jest to bardzo ważne :).
    Do dużej miski wbijamy jajka, rozmącamy, dodajemy kolejno cukier, kruszymy drożdże, wlewamy olej. Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy przesiana mąkę.
  • 2. Miskę przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie ciasto mieszamy drewniana łyżką na jednolitą masę. Ciasto rozkładamy w formie, owoce myjemy i rozkładamy na cieście.
  • 3. Przygotowujemy kruszonkę mieszamy mąkę z cukrem i drobno pokrojonym masłem wszystko ze sobą zagniatamy, posypujemy ciasto. Blachę z ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w temp. max 180 C przez ok 50-60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować