Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

4.5 (168 ocen)

  • 26 godz.

Ciasto to nie wymaga wyrabiania jak zwykłe ciasto drożdżowe a smakuje wyjątkowo

  • 26 godz.

Składniki:

  • 6 jajek
    2 szklanki cukru
    10 dag drożdży
    2 szklanki mleka
    1 i 1/2 szklanki oleju
    1 kg mąki
    otarta skórka z pomarańczy
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić zaczyn:
    Jajka z cukrem zmiksować, wkruszyć drożdże, wlać mleko i olej, nie mieszać, zostawić na 12 godzin pod przykryciem.
    Po 12 godzinach dodać 1 kg mąki, sól oraz skórkę otartą z pomarańczy i odstawić na 15 minut. Potem przełożyć ciasto do 4 foremek keksówek i piec ok.40 minut w temperaturze 170 stopni.

Porady

Do ciasta można dodać rodzynki namoczone w rumie albo kieliszek rumu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować