Ciasto Drożdżowe

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dobrze wyrośnie tylko dobrej kucharce ;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto Drożdżowe
    Składniki:

    drożdże 42g
    ½ kg mąki
    1 szkl. Mleka ciepłego
    cukier waniliowy
    ¾ szkl. Cukru
    ¼ szkl. Oleju
    2 jajka

    Kruszonka:
    • 200g mąki
    • 100g margaryny
    • 100g cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn:
    Drożdże rozcieramy z dwiema łyżkami cukru dodajemy ciepłe mleko ( nie gorące) i mąkę tak aby powstała konsystencja jak gęsta śmietana. Przykrywamy ściereczką miskę i odkładamy na około 1 godzinę.


    Po godzinie dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, olej , mąkę i ugniatamy ciasto ( nie może być twarde ani zbyt rzadkie ) na koniec dodajemy ubite białka.
    Znów przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 1 godzinę. Na blaszkę wysmarowaną olejem wykładamy rozwałkowane ciasto, smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 45 minut w 160 stopniach.

Porady

Najlepsze ciepłe ze szklanką mleka :) tak mój synek lubi najbardziej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować