ciasto drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

rozpływa się w ustach

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szkl mleka, drożdże, 1 kg maki, 5 łyżek cukru, 5 żółtek, pół margaryny.na kruszonkę: 1/4 margaryny, 4 lyżki mąki, 2 łyżli cukru.

Ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mleko lekko podgrzać, dodać do niego drożdże, vukier i trochę mąki, rozmieszać i odstawic na ok. 10 min. po tym czasie dodać zółtka i margarynę oraz mąkę stopniowo, zagniatać aż ciasto będzie odstawać ode reki. Następnie odstawic ciasto w ciepłe miejsce na ok pół godziny. Po tym czasie rozwałkować i pezłożyc do blaszki a na wierch rozłożyć przygotowaną kruszonkę, czyli składniki na kruszonkę zagnieść.

Porady

ciasto zawsze wyrabiam w dużej miseczce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (149 ocen)

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

4.5 (149 ocen)

Ciasto drożdżowe

akrobatka22 . 1 godz. 30 min