Ciasto "delicje" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: białka ubić z cukrem na sztywną pianę dodać niemielony mak,kokos i proszek do pieczenia a następnie wylać na blachę wyłożoną pergaminem i wysmarowaną margaryną i upiec w temp.175-180 stopni C.
2.Krem : budynie ugotować w 3/4 l. mleka i wystudzić,
3.galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody
4.masło utrzeć z 3 łyżkami cukru
5.dodawać powoli wystudzony budyń,pokrojony na małe kawałki ananas i wlać tężejącą galaretkę cytrynową
6.upieczone i wystudzone ciasto skropić kawą rozpuszczoną z wódką
7.na ciasto wyłożyć krem
8.na krem rozłożyć ciastka "Delicje" czekoladą do kremu
9.ciastka skropić też kawą z wódką i wstawić do lodówki
10.rozpuścić 3 galaretki pomarańczowe( w połowie ilości podanej na opakowaniu) wrzącej wody i wystudzić
11.tężejącą galaretkę wylać na ciasto i wstawić do stężenia
Komentarze