Ciasto cztery smaki

5 (183 ocen)

Po prostu pychotka !!!! :)

Składniki:

  • CIASTO KAKAOWE:
    -1,5 szklanki mąki pszennej
    - 4 łyżki kakao
    - 2 łyżki proszku do pieczenia
    - łyżeczka sody oczyszczonej
    - 6 jajek
    -pół szklanki cukru
    -3/4 szklanki oleju
    SERNIK:
    -600 g twarogu mielonego
    -2 budynie śmietankowe
    -4 jajka
    -pół szklanki cukru
    -150 g cukru
    MASA WIŚNIOWA:
    -1 duży stoik wiśni drylowanych z sokiem
    -2 galaretki wiśniowe
    - 4 łyżki cukru
    MASA BUDYNIOWA:
    -1 budyń śmietankowy
    -2 szklaki mleka
    -5 łyżek cukru kryształ
    -kostka masła
    -dodatkowo 2 łyżki kakao i pół tabliczki czekolady mlecznej.
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto cztery smaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kakaowe:
    Mąkę wymieszać razem z kakaem, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia .Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, olej i ponownie ubijać.Dodawać powoli make delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do formy wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 40 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
    Sernik:
    Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie ser oraz budyń. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej , delikatnie mieszając łyżką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 50 minut. Wystudzić.
    Masa budyniowa:
    Ze wszystkich składników oprócz masła ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć na puch. Dodawać po jednej łyżce budyniu cały czas ucierając ( można też dodać trochę cukru do smaku) . Masa powinna być gładka i bez grudek. Do 1/3 masy budyniowej dodać 2 łyżki kakao i pokrojoną czekoladę. Wymieszać.
    Masa wiśniowa:
    Wiśnie wraz z sokiem wylewamy do garnka podgrzewając na małym ogniu, dodajemy cukier a następnie suche galaretki. Dokładnie wymieszać i wystudzić aż galaretka stężeje.
    Przełożenie ciasta:
    Połówka ciasta kakaowego ---1/3 masy budyniowej z kakaem i pokrojoną na małe kawałki czekoladą---sernik---/3 masy budyniowej --- masa wiśniowa --- 1/3 masy budyniowej---druga połówka ciasta kakaowego.
    Gotowe ciastko można polać polewą . Schłodzić i rozkoszować się pysznym smakiem :)
    SMACZNEGO !!! :)

Porady

Zamiast wiśni można użyć innych owoców takich jak truskawki czy brzoskwinie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować