Ciasto cztery smaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kakaowe:
Mąkę wymieszać razem z kakaem, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia .Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, olej i ponownie ubijać.Dodawać powoli make delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do formy wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 40 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
Sernik:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie ser oraz budyń. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej , delikatnie mieszając łyżką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 50 minut. Wystudzić.
Masa budyniowa:
Ze wszystkich składników oprócz masła ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć na puch. Dodawać po jednej łyżce budyniu cały czas ucierając ( można też dodać trochę cukru do smaku) . Masa powinna być gładka i bez grudek. Do 1/3 masy budyniowej dodać 2 łyżki kakao i pokrojoną czekoladę. Wymieszać.
Masa wiśniowa:
Wiśnie wraz z sokiem wylewamy do garnka podgrzewając na małym ogniu, dodajemy cukier a następnie suche galaretki. Dokładnie wymieszać i wystudzić aż galaretka stężeje.
Przełożenie ciasta:
Połówka ciasta kakaowego ---1/3 masy budyniowej z kakaem i pokrojoną na małe kawałki czekoladą---sernik---/3 masy budyniowej --- masa wiśniowa --- 1/3 masy budyniowej---druga połówka ciasta kakaowego.
Gotowe ciastko można polać polewą . Schłodzić i rozkoszować się pysznym smakiem :)
SMACZNEGO !!! :)
Porady
Zamiast wiśni można użyć innych owoców takich jak truskawki czy brzoskwinie.
Komentarze