Ciasto Czeskie z grysikiem

4.45 (169 ocen)

Już w trakcie przygotowywania ciasta zdałam sobie sprawę, że jest ono niezmiernie tanie.

Składniki:

  • Ciasto:

    3 szklanki mąki
    ¾ szklanki cukru
    4 żółtka
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka Margaryny Palmy z Murzynkiem
    3 łyżki miodu
    3 – 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

    Masa:

    9 łyżek grysiku
    1 litr mleka tłustego
    1 szklanka cukru
    250 g Margaryny Palmy z Murzynkiem

    6 łyżek powideł śliwkowych

    Polewa:

    8 łyżeczek kakao
    10 łyżeczek cukru pudru
    120 g Margaryny Palmy z Murzynkiem
    2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.45 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czeskie z grysikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy dość dokładnie. Ciasto powinno utworzyć zwartą kulę (ponieważ mąki i śmietany bywają różne, może się okazać że trzeba będzie dodać któregoś z tych składników więcej niż podaję w proporcjach aby ciasto było zwarte). Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
    W tym czasie wsypujemy grysik na zimne mleko i doprowadzamy do wrzenia praktycznie cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia po ok. minucie od chwili zagotowania się. Grysik odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (ja wystawiłam go na balkon). Zimny grysik będzie bardzo gęsty. Grysik ucieramy z miękką margaryną i cukrem. Masa gotowa :)
    Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy obtoczonym w mące wałkiem na obficie podsypanym mąką blacie i umieszczamy w blaszce (nie wysmarowanej tłuszczem!!!) podsypanej mąką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do chwili zbrązowienia (ok. kilkunastu minut). Placek wyjmujemy z blachy (jeśli dobrze podsypaliśmy mąką, wyjdzie bez problemu) i czynności powtarzamy z pozostałymi dwoma porcjami ciasta. Ostatni upieczony placek pozostawiamy w blaszce i kiedy jest już zimny rozsmarowujemy na nim 3 łyżki powideł (ja do tego używam pędzla) i nakładamy połowę masy grysikowej. Przykrywamy kolejnym plackiem, smarujemy powidłami i wykładamy masę. Przykrywamy trzecim plackiem i umieszczamy na nim polewę przygotowaną przez połączenie wszystkich składników w kąpieli wodnej. Posypujemy cukierkami i wkładamy do lodówki.

Porady

Ciasto najlepsze jest po dwóch dniach, a co więcej nie zalecam trzymania go w lodówce ponieważ od zimna twardnieje. Ja wkładałam je tylko na noc, a cały dzień trzymałam je w kuchni. Po dwóch dniach jest mięciutkie i rozpływa się w ustach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować