Ciasto czeskie

4.45 (186 ocen)

  • 1 godz. 40 min

To pyszne, miękkie, ciasto miodowe przełożone słodkimi powidłami śliwkowymi i masą z kaszy manny spokojnie może konkurować z tradycyjną wersją miodownika z orzechami.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki miodu
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki margaryny

    masa grysikowa:
    0,7 litra mleka
    10 łyżek kaszy manny
    1/2 szklanki cukru
    200 g masła

    dodatkowo:
    1 słoiczek powideł śliwkowych
    groszki czekoladowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.45 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery Ciasto

Ciasto czeskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Mąkę,cukier, proszek do pieczenia i miód przekładamy do miski, dodajemy żółtka i margarynę. Zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie dzielimy je na 3 równe części. Z każdej część rozwałkowujemy cienki placek. Każdy placek pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.
  • 2. masa grysikowa:
    Kaszę manną gotujemy na mleku z cukrem, a następnie studzimy.
    Zimną kaszę ucieramy z masłem na puszysta masę.
  • 3. wykonanie:
    Upieczone placki przekładamy powidłami śliwkowymi na które nakładamy masa grysikową. Na wierzch smarujemy trochę masy i posypujemy startą czekoladą lub polewamy polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować