To pyszne, miękkie, ciasto miodowe przełożone słodkimi powidłami śliwkowymi i masą z kaszy manny spokojnie może konkurować z tradycyjną wersją miodownika z orzechami.
Ciasto czeskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. ciasto:
Mąkę,cukier, proszek do pieczenia i miód przekładamy do miski, dodajemy żółtka i margarynę. Zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie dzielimy je na 3 równe części. Z każdej część rozwałkowujemy cienki placek. Każdy placek pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.
2.masa grysikowa:
Kaszę manną gotujemy na mleku z cukrem, a następnie studzimy.
Zimną kaszę ucieramy z masłem na puszysta masę.
3.wykonanie:
Upieczone placki przekładamy powidłami śliwkowymi na które nakładamy masa grysikową. Na wierzch smarujemy trochę masy i posypujemy startą czekoladą lub polewamy polewą czekoladową.
Komentarze