Ciasto czekoladowo-wiśniowe

4.5 (140 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Czekolada i wiśnie zawsze dobrze smakują.To ciasto jest bez pieczenia i bez jajek.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 24 szt herbatników kakaowych

    1 kg sera z wiaderka
    100 g margaryny Kasia
    4 łyżki miodu
    150 g gorzkiej czekolady
    2 budynie czekoladowe

    1,5 torebki galaretki wiśniowej
    słoik konfitury wiśniowej ( mój własnej roboty )
    1/2 szklanki wiśni z nalewki

    330 ml śmietany 30 % ( kubek )
    łyżka cukru pudru
    galaretka limonkowa

    40 g płatków czekoladowych
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Ciasto czekoladowo-wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 12 herbatników wyłożyć na dno tortownicy.
    W garnku rozpuścić margarynę z czekoladą. Dodać ser i nadal podgrzewać i mieszać. Dodać miód i porcjami budyń w dalszym ciągu mieszając. Doprowadzić do zagotowania. Taką masę wyłożyć porcjami na herbatniki.
    Przykryć pozostałymi herbatnikami.
    Wystudzić.
  • 2. Zagotować ok 400 ml wody i dodać konfiturę. Dodać galaretkę i mieszać aż się rozpuści. Dodać wiśnie z nalewki .
    Pozostawić do lekkiego stężenia.
    Wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szkl gorącej wody i wystudzić.
    Zimną śmietanę ubić i dodać cukier puder.
    Mieszać i delikatnie dodawać rozpuszczoną galaretkę.
    Śmietanę wyłożyć na ciasto.
    Wyrównać i pozostawić do stężenia.
    Posypać płatkami czekoladowymi.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować