To ciasto to kombinacja z kilku przepisów,jest mocno czekoladowe z orzechową nutą i delikatnym kremem cappuccino całość dograła się wspaniale,polecam to ciasto na świąteczny stół jak i na różne okazje.
1 godz. 20 min
Składniki:
Blaszka o wym 24/28 cm
Ciasto czekoladowe:
100 g deserowej czekolady
150 g masła
1 łyżka kakao
1 łyżka cappuccino orzechowego
6 jaj
13 łyżek czubatych mąki tortowej
10 łyżek cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody
Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO CZEKOLADOWE:
Deserową czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać do niej masło i wymieszać.
Jajka zmiksować z cukrem,zmniejszyć obroty miksera do minimum wsypywać powoli po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem kakao oraz cappuccino,na przemian dodawać masło z czekoladą.Dodać wodę.Całość zmiksować wylać do wyłożonej pergaminem blaszki.
Piec około 35 minut w temp 175*c.Wystudzić całkiem zimne przekroić wzdłuż na połowę.
2.CIASTO ORZECHOWE:
Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania jak białka już będą puszyste wsypać cukier zmiksować do uzyskania lśniącej masy,dodać miód oraz zmielone orzech włoskie,mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać.
Masę wyłożyć na taką samą blaszkę jak piekliśmy ciasto czekoladowe piec około 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180*c.
3.MASA CAPPUCCINO:
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno ze śmietan fiks i cukrem pudrem, pod koniec miksowania wsypać kawę i wymieszać.
Komentarze