Ciasto czekoladowo-orzechowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Szybkie cisto biszkoptowe z pysznym kremem.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jaj
    9 łyżek mąki pszennej
    9 łyżek cukru zwykłego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka czubata kakao
    masa:
    ser mascarpone 250 g
    krem czekoladowo-orzechowy 200 g
    polewa:
    2 łyżki śmietany 18 %
    2 łyżki masła
    6 łyżek cukru zwykłego
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto czekoladowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto czekoladowo-orzechowe. 1. Ubijamy białka na sztywno z cukrem dodajemy żółtka, mieszamy dodając mąkę i proszek do pieczenia. Połowę ciast wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 25 na 36 cm ). Do drugiej części dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy na białe ciasto. Pieczemy około 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu kroimy wzdłuż na dwie części. Mascarpone ucieramy z kremem orzechowym na gładką masę. Masą smarujemy jedną część biszkoptu na białej stronie i przykrywamy drugą częścią. Na polewę gotujemy masło ze śmietaną i cukrem do gęstej masy wsypujemy kakao, mieszamy dokładnie i ciepłą polewą smarujemy nasze ciasto. Wstawiamy do lodówki by dobrze zastygło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować