Ciasto czekoladowo - miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywna pianę dodając cukier. Następnie dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Wymieszać razem sypkie składniki ( mąka pszenna, ziemniaczana, kakao, proszek do pieczenia ) i połączyć z jajkami za pomocą szpatułki.
Całość przełożyć do wysmarowanej masłem formy i włożyć do piekarnika . Piekarnik 180 stopni , pieczenie ok 30 min.
2.Do zimnego mleka wsypać krem do karpatki i miksować aż zgęstnieje.
Dodać krople miętowe i zielony barwnik.
3.Masło rozpuścić. Dodać cukier , wodę i kakao i mieszać ( na małym ogniu ) aż do momentu połączenia się składników. Wystudzić.
4.Upieczone i wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Kremem posmarować dolną część i przyłożyć górną częścią . Na wierzch wylać polewę czekoladową. Udekorować wg uznania. Smacznego.
Komentarze