Ciasto czekoladowo - korzenne

0 (0 ocen)

  • 60 min

To pyszne połączenie czekoladowego ciasta z piernikiem.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    forma 10 x 28 cm (ale możecie wlać również w kwadratową)


    200 g masła lub margaryny
    2 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki wody
    2 łyżki ciemnego kakao (z wiatraczkiem)
    1 łyżka przyprawy do piernika (używam Kotanyi bo najbardziej mi odpowiada z kupnych)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka
    cynamon do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowo - korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wrzucić pokrojone w kostkę masło, cukier, kakao i przyprawę do piernika i wodę. Czekać aż masło się rozpuści. Odlać pół szklanki i odstawić całość do ostygnięcia. Piekarnik nagrzać do 170˚C
  • 2. Gdy masa ostygnie dodać do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz po jednym jajku, mieszając łopatką.
  • 3. Formę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bulką tartą. Ciasto Przelać do formy i piec 40 minut. Sprawdzając stan wypieczenia patyczkiem - gdy po wbiciu go w ciasto jest suchy to znak, że się upiekło. Chwilę studzić w piekarniku. Następnie ciasto wyjąć z piekarnika .
  • 4. Ponakłuwać patyczkiem (od szaszłyków) i polać jeszcze ciepłe odstawioną polewą czekoladadowo-korzenną. Gdy ostygnie posypać cynamonem i pokroić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować