Ciasto czekoladowo-kokosowe z masą krówkową.

4.48 (145 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszny przekładaniec z masą krówkową, która nie jest bardzo słodka.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt ciemny:
    9 jajek
    9 łyżek cukru
    10 łyżek mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Ciasto kokosowe:
    1 szklanka białek
    3/4 szklanki cukru
    20 dag kokosu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka oleju
    szczypta proszku do pieczenia

    Masa:
    25 dag masła lub margaryny
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki krupczatki
    1/2 l mleka 2 łyżki cukru
    1/2 puszki masy krówkowej 510 g

    Poncz:
    1 szklanki herbaty z cukrem wanilinowym


Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Ciasto czekoladowo-kokosowe z masą krówkową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny: białka ubić ze szczyptą soli oraz cukrem, dodać żółtka, po ubiciu jajek dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Wylać na blachę o wym. 22x 33cm wyłożonej pergaminem i piec w 160 stopniach ok. 40 minut. Po wystudzeniu przekroić na połowę.
  • 2. Ciasto kokosowe; białka ubić ze szczyptą soli oraz cukrem. Po ubiciu pianę wymieszać z resztą składników i wyłożyć na blachę z pergaminem. Piec w temp. 160 stopni ok 40 minut.
  • 3. Masa: budyń ugotować na mleku z cukrem i mąką krupczatką. Ostudzić. Masło utrzeć, dodać budyń i masę krówkową.
  • 4. Naponczować ciemny biszkopt i masą przełożyć placki: ciemny biszkopt-masa-placek kokosowy-masa-biszkopt ciemny. Całość polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kakao Masa krówkowa Kokos Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (189 ocen)

image-0f8ff34

To może cię zainteresować