Ciasto czekoladowo-kokosowe przełożone masą z białej czekolady

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Pyszne ciasto czekoladowe z wkładką kokosowa,przełożone masą budyniową z dodatkiem białej czekolady i galaretki wiśniowej ,które wymyśliłam dla mojej córeczki na jej przyjęcie urodzinowe.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:
    7 jajek
    5 łyżek maki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki kakao
    1 szkl. cukru
    1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
    Wkładka kokosowa:
    5 białek
    5 pełnych łyżek cukru
    15 dag wiórek kokosowych
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Masa:
    1/2 l mleka
    1 kostka masła lub margaryny np.Kasia
    2 budynie waniliowe z dodatkiem białej czekolady(Delecta)
    5 łyżek cukru
    1 biała czekolada
    dodatkowo:
    1 szkl.soku z wiśni
    2 kopiate łyżeczki żelatyny
    gotowa polewa czekoladowa ciemna i posypka owocowa o smaku truskawkowym (Delecta)
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Ciasto czekoladowo-kokosowe przełożone masą z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:oddzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywno utrwalając je cukrem,ciągle ubijając dodać żółtka. Wymieszać z przesianymi sypkimi składnikami.Ciasto włożyć do przygotowanej wcześniej formy wyłożonej papierem do pieczenia ciast.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok. 35-40 min. Po upieczeniu i wystygnięciu przekroić na pół.
    Wkładka kokosowa:białka ubić na sztywno ,ciągle ubijając utrwalić cukrem,następnie delikatnie połączyć z wiórkami kokosowymi pomieszanymi z mąką ziemniaczaną. Włożyć do wcześniej przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia ciast .Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez ok. 30 min.
    Sok z wiśni zagotować.Gorący ściągnąć z ognia i rozpuścić w nim żelatynę. Pozostawić w chłodzie do całkowitego stężenia.Po stężeniu pokroić w małą kosteczkę.
    Masa: zagotować 1 1/2 szkl. mleka z cukrem.W 1/2 szkl. zimnego mleka rozmieszać budynie.Wlać na gotujące się mleko i ciągle mieszając ugotować gęsty budyń.Ściągnąć z ognia i do gorącego budyniu dodać połamana na drobne kawałki czekoladę,mieszać aż się rozpuści. Wystudzić.Masło utrzeć na puch i ciągle ucierając
    dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.Do masy dodać pokrojoną galaretkę i wymieszać.
    Przełożenie ciasta:
    biszkopt czekoladowy-1/2 masy-wkładka kokosowa-1/2 masy-biszkopt czekoladowy-polewa czekoladowa przygotowana wg przepisu na opakowaniu-posypka owocowa. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.

Porady

Zamiast wkładki kokosowej możemy do środka dać cienki biszkopt upieczony z paroma łyżkami wiórek kokosowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować