Ciasto czekoladowo-kokosowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dla wszystkich fanów czekolady.

  • 60 min

Składniki:

  • 175 g gorzkiej czekolady
    175 g masła
    125 g cukru pudru
    4 jajka
    ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
    6 łyżek mąki
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    120 g kokosu
    ½ małej puszki masy kajmakowej
    100 g masła
    kropelki czekoladowe

Ciasto czekoladowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę topimy z masłem na małym ogniu.

  • 2. Żółtka ubijamy ze 100 g cukru pudru na puszystą masę, dodajemy stopioną czekoladę, mieszamy.
  • 3. Przesianą mąkę, proszek, kokos i sodę stopniowo dodajemy do masy.
  • 4. Białka z pozostałym cukrem ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą czekoladową. Ciasto wykładamy do tortownicy o średni. 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 min w 200 st. Studzimy.
  • 5. Masę kajmakową mieszamy z miękkim masłem na gładki krem, rozsmarowujemy go na cieście , posypujemy kokosem i dekorujemy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy