175 g gorzkiej czekolady
175 g masła
125 g cukru pudru
4 jajka
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
6 łyżek mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
120 g kokosu
½ małej puszki masy kajmakowej
100 g masła
kropelki czekoladowe
Ciasto czekoladowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę topimy z masłem na małym ogniu.
2.Żółtka ubijamy ze 100 g cukru pudru na puszystą masę, dodajemy stopioną czekoladę, mieszamy.
3.Przesianą mąkę, proszek, kokos i sodę stopniowo dodajemy do masy.
4.Białka z pozostałym cukrem ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą czekoladową. Ciasto wykładamy do tortownicy o średni. 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 min w 200 st. Studzimy.
5.Masę kajmakową mieszamy z miękkim masłem na gładki krem, rozsmarowujemy go na cieście , posypujemy kokosem i dekorujemy
Komentarze