Ciasto czekoladowo - brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Ubijając dodać żółtka. Wsypać mąki wymieszane z proszkiem i kakao, wymieszać. Piec ok. 30 min w temperaturze ok. 200 stopni C.
2.Krem:
Czekoladę rozpuścić z łyżką wody. Kakao, budyń oraz mąkę rozpuścić w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać do czekolady. Zagotować, a następnie wlać kakao z mąką i budyniem. Ugotować budyń i ostudzić. Margarynę utrzeć, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i dalej ucierać. Na koniec dodać spirytus. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Na kremie ułożyć biszkopty.
3.Ptasie mleczko:
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Schłodzone mleko ubić na sztywno. Następnie cały czas ubijając wlewać lekko tężejącą galaretkę. Ptasie mleczko wyłożyć na biszkopty. Na ptasie mleczko poukładać pokrojone w paski brzoskwinie, całość posypać startą czekoladą.
4.Przełożenie ciasta:
Biszkopt - krem - biszkopty ptasie mleczko - brzoskwinie i starta czekolada.
Komentarze