Ciasto czekoladowo - brzoskwiniowe

4.5 (141 ocen)

Mocno czekoladowe ciasto z delikatnym ptasim mleczkiem - idealne na deser.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    1,5 szklanki mleka
    budyń czekoladowy niesłodzony
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    1/2 tabliczki czekolady deserowej
    1 łyżka kakao
    1 łyżka wody
    1 kostka margaryny
    kieliszek spirytusu

    Ptasie mleczko:
    opakowanie mleka skondensowanego
    2 galaretki brzoskwiniowe

    Dodatkowo:
    opakowanie biszkoptów
    puszka brzoskwiń
    1/2 tabliczki czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowo - brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Ubijając dodać żółtka. Wsypać mąki wymieszane z proszkiem i kakao, wymieszać. Piec ok. 30 min w temperaturze ok. 200 stopni C.

  • 2. Krem:
    Czekoladę rozpuścić z łyżką wody. Kakao, budyń oraz mąkę rozpuścić w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać do czekolady. Zagotować, a następnie wlać kakao z mąką i budyniem. Ugotować budyń i ostudzić. Margarynę utrzeć, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i dalej ucierać. Na koniec dodać spirytus. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Na kremie ułożyć biszkopty.
  • 3. Ptasie mleczko:
    Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Schłodzone mleko ubić na sztywno. Następnie cały czas ubijając wlewać lekko tężejącą galaretkę. Ptasie mleczko wyłożyć na biszkopty. Na ptasie mleczko poukładać pokrojone w paski brzoskwinie, całość posypać startą czekoladą.
  • 4. Przełożenie ciasta:
    Biszkopt - krem - biszkopty ptasie mleczko - brzoskwinie i starta czekolada.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować