Ciasto czekoladowo- bananowe

4.5 (174 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne, wilgotne i szybkie ciasto :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 180g mąki tortowej
    4 łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka sody
    160g cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    100g poszatkowanej gorzkiej czekolady
    100ml oleju
    50ml pełnotłustego mleka
    2 dojrzałe banany
    3 jajka

Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowo- bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzewamy piekarnik do 180*C
  • 2. Łączymy ze sobą składniki tzw "suche"- mąkę, kakao, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę i rozdrobnioną czekoladę.
  • 3. Następnie do zblendowanych lub rozdrobnionych bananów dodajemy 2 żółtka, 1 całe jajko, olej i mleko. Miksujemy jedynie do połączenia składników.
  • 4. Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę.
  • 5. Mieszankę bananową dodajemy do suchych składników, krótko mieszamy mikserem, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
  • 6. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (25x11), wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 55-60 minut.

    Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czekolada

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować