Ciasto czekoladowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misie robota Kenwood Cooking Chef za pomocą trzepaczki przygotuj ciasto czekoladowe: jajka ubij z cukrem. Masę jajeczną wymieszaj z mąką, a następnie wlej czekoladę roztopioną z masłem i wszystko razem wymieszaj.
2.Naczynka do pieczenia wysmaruj masłem. Na dnie każdego ułóż pół śliwki.
3.Naczynka napełnij masą do ¾ wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 7minut.
4.Cukier zagotuj z porto. Gdy połowa płynu odparuje, dodaj cynamon, połówki śliwek bez pestek i podsmażaj,mieszając 2-3 minuty.
5.Ciasto czekoladowe lekko przestudź.
6.Do polewy z przygotowanych składników dodaj namoczony w wodzie listek żelatyny.
7.Przygotuj koronkę: na patelni rozpuść cukier, kiedy nabierze złotego koloru, zdejmij go z ognia, wsyp sezam, wylej cienką strużką na matę silikonową, ostudź.
8.Na ciastka wylej polewę.
9.Podsmażone śliwki ułóż na polewie, posyp migdałami.
Komentarze