Ciasto czekoladowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

w sam raz na zimowe długie wieczory

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - czekolada: 250 gramów
    - masło: 175 gramów
    - cukier puder: 125 gramów
    - mąka: 75 gramów
    - Jajko: 5 sztuk
    POLEWA:
    - kakao: 5 łyżek
    - śmietanka 36%: 100 mililitrów
    - cukier: 4 łyżki
    - żelatyna w listkach: 1 sztuka
    KORONKA KARMELOWA:
    - cukier brązowy: 4 łyżki
    - sezam: 1 łyżka
    śLIWKI:
    - cukier brązowy: 4 łyżki
    - porto: 100 mililitrów
    - śliwki: 0.5 kilograma
    - płatki migdałowe: 1 łyżeczka
    - cynamon: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misie robota Kenwood Cooking Chef za pomocą trzepaczki przygotuj ciasto czekoladowe: jajka ubij z cukrem. Masę jajeczną wymieszaj z mąką, a następnie wlej czekoladę roztopioną z masłem i wszystko razem wymieszaj.
  • 2. Naczynka do pieczenia wysmaruj masłem. Na dnie każdego ułóż pół śliwki.
  • 3. Naczynka napełnij masą do ¾ wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 7minut.
  • 4. Cukier zagotuj z porto. Gdy połowa płynu odparuje, dodaj cynamon, połówki śliwek bez pestek i podsmażaj,mieszając 2-3 minuty.
  • 5. Ciasto czekoladowe lekko przestudź.
  • 6. Do polewy z przygotowanych składników dodaj namoczony w wodzie listek żelatyny.
  • 7. Przygotuj koronkę: na patelni rozpuść cukier, kiedy nabierze złotego koloru, zdejmij go z ognia, wsyp sezam, wylej cienką strużką na matę silikonową, ostudź.
  • 8. Na ciastka wylej polewę.
  • 9. Podsmażone śliwki ułóż na polewie, posyp migdałami.
  • 10. Przykryj koronką karmelową i podawaj z lodami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Czekolada Kakao Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować