CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI Z LIKIERU WIŚNIOWEGO

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz.

Przepis udostępniła mi znajoma Mariola z NK.Ciasto przepyszne, polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT CIEMNY
    -6 jaj
    -1,5 szklanki cukru
    -3/4 szklanki mąki
    -3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3-4 łyżki kakao
    -6 łyżek wody

    -1 słoik drylowanych wiśni
    -likier wiśniowy


    KREM:
    -1 kostka margaryny /najlepiej po połowie masła i margaryny
    -1 puszka mleka ugotowanego- skondensowanego czekoladowego
    -sok z 1/2 cytryny
    -likier wiśniowy(w/g upodobania)

    POLEWA
    -100g margaryny , albo masła
    -1 szklanka cukru
    -3 łyżki mleka , lub wody
    -3 łyżki kakao
    -50g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Ciasto

Ciasto czekoladowe z wiśniami z likieru wiśniowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie odsączyć, zalać likierem i odstawić na noc do lodówki.
  • 2. Białka ubić na sztywno , dodać partiami cukier , a potem żółtka. Następnie wsypać przesiane i wymieszane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia - delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec wlać wodę , wymieszać i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę 30x40. Piec 30 min. w temp.180*C.
    Wystudzony biszkopt przeciąć na połowę /najlepiej na drugi dzień/
  • 3. Spód biszkoptu nasączyć likierem z namoczonych dzień wcześniej wiśni - rozcieńczyć sokiem z kompotu wiśniowego.
  • 4. Masło zmiksować, dodając po łyżce masy krówkowej.(uprzednio chwilę gotowanej , by nie było grudek). Do gotowego kremu dodać sok z 1/2 cytryny i likier wiśniowy w/g.upodobania.
  • CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI Z LIKIERU WIŚNIOWEGO 5. Rozsmarować na biszkopt 3/4 kremu. Przykryć drugim biszkoptem, napończować , rozsmarować resztę kremu , położyć odsączone wiśnie z likieru.
  • CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI Z LIKIERU WIŚNIOWEGO 6. Składniki na polewę,umieścić w rondelku , gotując do momentu , aż się wszystko połączy.
    Następnie odstawić i czekać ,aż polewa zgęstnieje.
    Lekko ciepłą polewamy wiśnie i wkładamy do lodówki do stężenia.

Porady

Mój wypiek był,bezalkoholowy,bo też dla wnuków.Zamiast likieru,użyłam samego soku wiśniowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować