Ciasto czekoladowe z wiśniami z likieru wiśniowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie odsączyć, zalać likierem i odstawić na noc do lodówki.
2.Białka ubić na sztywno , dodać partiami cukier , a potem żółtka. Następnie wsypać przesiane i wymieszane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia - delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec wlać wodę , wymieszać i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę 30x40. Piec 30 min. w temp.180*C.
Wystudzony biszkopt przeciąć na połowę /najlepiej na drugi dzień/
3.Spód biszkoptu nasączyć likierem z namoczonych dzień wcześniej wiśni - rozcieńczyć sokiem z kompotu wiśniowego.
4.Masło zmiksować, dodając po łyżce masy krówkowej.(uprzednio chwilę gotowanej , by nie było grudek). Do gotowego kremu dodać sok z 1/2 cytryny i likier wiśniowy w/g.upodobania.
5.Rozsmarować na biszkopt 3/4 kremu. Przykryć drugim biszkoptem, napończować , rozsmarować resztę kremu , położyć odsączone wiśnie z likieru.
6.Składniki na polewę,umieścić w rondelku , gotując do momentu , aż się wszystko połączy.
Następnie odstawić i czekać ,aż polewa zgęstnieje.
Lekko ciepłą polewamy wiśnie i wkładamy do lodówki do stężenia.
Porady
Mój wypiek był,bezalkoholowy,bo też dla wnuków.Zamiast likieru,użyłam samego soku wiśniowego.
Komentarze