Ciasto czekoladowe z wiśniami

4.5 (196 ocen)

  • 2 godz.

Przepis ten dostałam kilka lat temu od swojej przyjaciółki. Robię ciasto zawsze w porze "wiśniowej".Wszystkim smakuje , jest proste w wykonaniu a wygląda i smakuje wykwintnie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek,
    3/4 szkl. mąki ziemniaczanej,
    3/4 szkl. mąki pszennej,
    1,5 szkl. cukru,
    3 łyżki kakao,
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    1 miękka margaryna,
    1 puszka ugotowanego mleka skondensowanego lub gotowa krówka

    Polewa:
    100 g margaryny,
    1 szk. cukru,
    3 łyżki mleka,
    3 łyżki kakao,

    ok. 1 kg. wydrylowanych wiśni.
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i po jednym żółtku cały czas ubijając,na koniec dodajemy mąki wymieszane z proszkiem i kakao i delikatnie mieszamy. Pieczemy w temp. 180 stopni 35-40 min.
  • 2. Krem: margarynę ucieramy mikserem na puszysta masę i dodajemy po trochu masy krówkowej ,aż składniki dobrze się połączą.
    Polewa: Składniki polewy rozpuszczamy w garnuszku i cały czas mieszamy,żeby się nie przypaliło.Odstawiamy ,żeby przestygło i zgęstniało.
  • Wisnie na placku 3. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy np. wodą z cytryną i sokiem z wydrylowanych wiśni. Wykładamy masę zostawiając ok. 1/4 do posmarowania wierzchu. Przykrywamy drugą częścią biszkopta i również nasączamy. Smarujemy pozostałą masą i układamy wiśnie.Zalewamy wszystko polewą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Porady

Ciasto po kilku godzinach w lodówce lepiej się kroi,a także lepiej smakuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mleko Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować