Ciasto czekoladowe z truskawkami

4.5 (156 ocen)

  • 60 min

Ciasto z tego przepisu robię bardzo często. Proste, szybkie i idealne w smaku, doskonale nadaje się jako baza dla różnego rodzaju deserów.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kostki margaryny
    0,5 szklanki cukru
    2 jajka,
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 niecałe szklanki wody
    2 łyżki kakao

    Krem:
    0,5 l śmietany kremówki
    2 łyżki cukru waniliowego
    250 g serka mascarpone
    2 śmietan-fixy

    300 g truskawek
    3 łyżki dżemu truskawkowego
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, cukier, wodę, kakao podgrzewamy w garnku do czasu, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Nie gotujemy! Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy.
  • 3. Ubijamy pianę z białek na sztywno, dodajemy ją do masy delikatnie mieszając. Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez ok. 30 minut.
  • 4. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, wydrążamy w nim dziurę, zostawiając w nim spód i ok. 1 cm ciasta od brzegu.
  • 5. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając kolejno śmietan - fix, cukier waniliowy i serek mascarpone.
  • 6. Na przygotowane wcześniej ciasto wylewamy ubitą masę, a następnie dokładnie smarujemy wierzch ciasta dżemem.
  • 7. Pozostałości wydrążonego ciasta kruszymy na drobne kawałki i równomiernie rozsypujemy na ciasto.
  • 8. Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy w ćwiartki. Obficie posypujemy nimi ciasto.
  • 9. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować