Ciasto czekoladowe z truskawkami

4.5 (199 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto truskawkowo - czekoladowe mojego pomysłu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    12,5 dag masła lub margaryny

    masa:
    25 dag masła lub margaryny
    około pół szklanki cukru pudru
    1 szklanka rozgniecionych truskawek ( bez nadmiaru soku)

    pianka:
    1 śmietana typu ,,Śnieżka''
    mleko potrzebne do ubicia (200 ml)
    2 łyżki żelatyny
    pół szklanki zmiksowanych truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Ciasto czekoladowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę stopić i wystudzić.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Obie mąki przesiać z proszkiem i kakao,dodać razem z masłem do ubitych jajek.Dokładnie połączyć.
  • 2. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 23 cm.Piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na pół.
  • 3. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem,następnie dodawać rozgniecione truskawki i dokładnie utrzeć.Masą przełożyć ciasto.
  • 4. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i wystudzić.Śmietanę ubić według przepisu na opakowaniu,dodać żelatynę i zmiksowane truskawki,dokładnie ubić.Gotową pianką udekorować ciasto.
  • 5. Ciasto schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować