Ciasto czekoladowe z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło z cukrem, kakao i wodą. Ostudzić. Dodać jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na gładkie ciasto.
Foremke najlepiej kwadratową (u mnie 18x20) wysmarować masłem i wysypać mąką. Wylać ciasto i piec 25 min w 180 st. Gotowe zostawiamy na ostudzenia.
2.Morele umyć, wypestkować, pokroić na ćwiartki. Na patelnie dać cukier, sok z cytryny i wodę, gotując chwilę aż cukier się rozpuści i zezłoci. Dodać morele i smażyć razem 5 min od czasu do czasu mieszająć. Odstawić żeby morele z syropem ostygły.
3.Kremówkę ubić na sztywno. Chłodne ciasto wyjąć z blaszki, wierzch posmarować konfiturą. Na boki ciasta wycisnąć szprycą kremówke, w środku ułożyć owoce z syropu.
Komentarze