Ciasto czekoladowe z morelami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Morele jadamy tylko świeże, tak było do tej pory, bo nigdy jeszcze nie robiłam z nimi ciasta, tym razem jednak postanowiłam to zmienić.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 0.75 szklanki
    - Jajko: 2 sztuki
    - masło: 125 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier: 0.5 szklanki
    - kakao: 2 łyżki
    - woda: 4 łyżki
    - morele: 300 gramów
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - woda: 3 łyżki
    - śmietana kremówka 30 %: 330 mililitrów
    - konfitura morelowa: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto czekoladowe z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuścić masło z cukrem, kakao i wodą. Ostudzić. Dodać jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na gładkie ciasto.
    Foremke najlepiej kwadratową (u mnie 18x20) wysmarować masłem i wysypać mąką. Wylać ciasto i piec 25 min w 180 st. Gotowe zostawiamy na ostudzenia.
  • 2. Morele umyć, wypestkować, pokroić na ćwiartki. Na patelnie dać cukier, sok z cytryny i wodę, gotując chwilę aż cukier się rozpuści i zezłoci. Dodać morele i smażyć razem 5 min od czasu do czasu mieszająć. Odstawić żeby morele z syropem ostygły.
  • Ciasto czekoladowe z morelami 3. Kremówkę ubić na sztywno. Chłodne ciasto wyjąć z blaszki, wierzch posmarować konfiturą. Na boki ciasta wycisnąć szprycą kremówke, w środku ułożyć owoce z syropu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować