ciasto czekoladowe z masą karmelową i solonymi orzeszkami ziemnymi

4.48 (174 ocen)

  • 5 godz.

Jedno z najsłodszych ciast jakie jadłam. Zasłodzi wszystkich. Ale jest dobre. Ba! powiem skromnie - jest przepyszne. Dla miłośników karmelu, polewy toffi i orzeszków ziemnych. Nie przeraźcie się tym, że ciasto samo w sobie będzie mało słodkie - masa nadrobi zawartość cukru w cieście ;)

  • 5 godz.

Składniki:

  • * ciasto: (na keksówkę o wymiarach 25x10)
    - 100g masła
    - 100g gorzkiej czekolady
    - 1/4 szklanka drobnego cukru
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 2 jajka
    - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    - szczypta soli
    * masa karmelowa:
    - 50g masła
    - 1/3 szklanki cukru
    - 1/3 szklanki wody
    - 200g serka mascarpone
    - 1/2 szklanki śmietanki kremówki
    - 200g mleka w proszku
    - 100g solonych orzeszków ziemnych
    * polewa karmelowa:
    - 50g masła
    - 100g cukru
    - 1/2 szklanki śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z masą karmelową i solonymi orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą i białą masę. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii. Następnie dodać cienką strużką, rozpuszczoną i lekko ciepłą, czekoladę. Wymieszać do połączenia się składników. Pod koniec ucierania, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wyjdzie bardzo gęste ciasto.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do czekoladowego ciasta i dokładnie wmieszać w ciasto.
    Masę przelać do foremki. Piec ok 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 170C (bez termoobiegu) - do tzw."suchego patyczka".
    Ciasto przestudzić. Ściąć górkę i przekroić na dwa blaty.
  • 2. W trakcie pieczenia ciasta przygotować masę karmelową:
    W garnku rozpuścić masło. Dodać cukier i ciągle mieszając podgrzewać do zbrązowienia się cukru (ok.10 minut). Następnie dodać wodę (uwaga może kipieć!) i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Zestawić z ognia. Do ciepłej karmelu dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować. Dodać serek mascarpone i śmietankę kremówkę, i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ubijania dodać orzeszki ziemne.
  • 3. Polewa karmelowa:
    Masło rozpuścić dodać cukier i ciągle mieszając podgrzewać do zbrązowienia się cukru. Następnie dodać kremówkę i energicznie zamieszać. Mieszać do połączenia się karmelu ze śmietanką. Odstawić do przestudzenia.
  • 4. Połową masy karmelowej przełożyć ciasto, przykryć drugim blatem ciasta i posmarować pozostałą masą. Obsypać orzeszkami ziemnymi i oblać polewą karmelową.

    Wstawić do lodówki na min.2 h, a najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować