Ciasto czekoladowe z masą czekoladową

4.5 (165 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Postanowiłam upiec coś co zadowoli każdego łasucha, a mianowicie - czekoladowe ciasto z masą czekoladową. Wszyscy się nim zajadają i proszą o dokładkę. Więc nie trzeba nic więcej dodawać - ciasto samo się obroniło.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Do przygotowania cista potrzeba:
    - kostka margaryny lub masła
    - 6 łyżek kakao
    - 6 łyżek mleka
    - szklanka cukru
    - 6 jaj
    - cukier waniliowy
    - 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa czekoladowa:
    - 80g masła
    -100g śmietanki kremówki 30%
    -250g dobrej gorzkiej czekolady
    - 100g ubitej śmietany kremówki 30% ( można ubić z dodatkiem cukru waniliowego)
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Ciasto czekoladowe z masą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto czkoladowe 1. Margarynę lub masło, cukier, mleko i kakao rozpuścić i schłodzić.
  • 2. W mikserze ubić 6 żółtek z cukrem waniliowym
  • 3. Dodać przestudzona masę kakaową, i 2 1/4 szkl mąki pszennej z 3 łyżkami proszku do pieczenia. Chwilę miksować.
  • 4. Ubić pianę z białek na sztywno. Dodać ubitą pianę z 6 białek, lekko połączyć.
  • 5. Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułka tarta formy, po środku ciasta zrobić wgłębienie na boki ze względu na to iż ciasto podczas pieczenie rośnie w kopiec. Piec w piekarniku ok 40 min w temp 200 C.
  • 6. Krem:
    Śmietankę zagotować i zalać nią połamaną na kawałki czekoladę chwilę odczekać i energicznie wymieszać rozpuszczoną czekoladę ( jeśli się czekolada całkowicie nie rozpuści podgrzać w kąpieli wodnej), pozostawić do wystygnięcia.
  • 7. Masło zmiksować na puszystą masę, dodać do niego schłodzoną masę czekoladową ( powinna być lekko gęsta), miksować wszystko do powstania puszystej masy. Na końcu dodać ubitą śmietankę i wszystko razem wymieszać.
  • ciasto czekoladowe 8. Wystudzone ciasto przekroić na pół, nasączyć oba krążki kawą z dodatkiem likieru czekoladowego i przełożyć jedną częścią masy. Drugą część masy przeznaczyć na udekorowanie wierzchu ciasta. Można je przybrać rozetkami z bitej śmietany.

Porady

Dodatkowo można ciasto przełożyć świeżymi malinami, wtedy czekolada zostanie złamana kwasowością owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować