Przepis znaleziony na blogu mouth – watering eats. Wilgotny, czekoladowy spód z puszystą masą budyniową i kwaskowatą nutą truskawek. Idealne połączenie!!! Serdecznie polecam!
Składniki:
Ciasto:
½ szkl. mleka
50 g. gorzkiej czekolady
1 jajko w temperaturze pokojowej
2/3 szkl. cukru
1/4 szkl. oleju w temperaturze pokojowej
½ szkl. kwaśnej śmietany, np. 18% w temperaturze pokojowej
kilka kropel aromatu waniliowego
1 szkl. mąki pszennej
½ szkl. kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
Masa budyniowa:
½ litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier wanilinowy
budyń waniliowy
3/4 szkl. cukru
250 g. masła/ margaryny
Masa truskawkowa:
2 galaretki truskawkowe
0,5 l truskawek
1 szkl. wody
Ciasto czekoladowe z masą budyniową i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Czekoladę rozpuścić w mleku, ostudzić. Jajko ubić z cukrem, olejem, śmietaną i aromatem do puszystości. Wlać mleko z czekoladą i zmiksować. Wsypać wszystkie suche składniki i wmieszać je do masy. Masę przelać do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160st.C około 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
2.Masa budyniowa: 450 ml mleka zagotować, w pozostałym rozpuścić budyń, cukry i mąki. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć do puszystości, dodawać stopniowo budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego kremu. Krem wyłożyć na czekoladowe ciasto.
3.Masa truskawkowa: Galaretki rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody. Truskawki zmiksować na puree, dodać do ostudzonej galaretki, wymieszać. Schłodzić do lekkiego stężenia. Tężejącą masę wylać na krem budyniowy. Schłodzić. Smacznego!
Komentarze