Ciasto czekoladowe z masą budyniową i musem truskawkowym

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Zostało Wam trochę truskawek w zamrażalniku ? Jeśli tak, to najwyższy czas wykorzystać je i wykonać z nich przepyszne ciasto czekoladowe a'la brownie. Ciasto wygląda baaardzo efektownie. Przepis z moimi zmianami pochodzi z http://mouth-wateringeats.blogspot.com

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki (na blaszkę 24x35 cm):
    Ciasto:
    1/2 szkl. mleka
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50 g)
    1 jajko
    2/3 szkl. cukru
    1/4 szkl. oleju np. rzepakowego
    1/2 szkl. śmietany 12%-18%
    1 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    Masa budyniowa:
    1/2 l mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub opakowanie cukru wanilinowego
    1/2 - 3/4 szkl. cukru
    200 g miękkiej margaryny
    Masa owocowa:
    1 galaretka truskawkowa
    2 łyżki żelatyny
    0,5 l truskawek świeżych lub mrożonych
    200-250 ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki wyjmujemy z zamrażalki i wkładamy do garnka.
  • 2. Ciasto:
    Mleko podgrzewamy, zestawiamy z ognia i rozpuszczamy w nim czekoladę. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce ucieramy jajo na puszysty krem, dodajemy partiami cukier, następnie olej, śmietanę. Na końcu dodajemy mleko z czekoladą. W drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao, proszek i sodę. Suche składniki przekładamy do mokrych i krótko miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 160°C lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy i zdejmujemy z niego papier do pieczenia. Ciasto ponownie wkładamy do foremki.
  • 3. Masa budyniowa:
    Do garnka wlewamy 400 ml mleka i dodajemy oba rodzaje cukru. W pozostałych 100 ml dokładnie mieszamy mąki i budyń (jeśli są grudki można pomóc sobie blenderem). Mieszankę budyniową wlewamy do do gotującego się mleka delikatnym strumieniem energicznie mieszając. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy garnek z ognia i studzimy. Miękką margarynę przekładamy do miski i ucieramy dodając partiami całkowicie wystudzony budyń.
  • 4. Masa owocowa:
    Do garnka z truskawkami wlewamy 1/2 szkl. wody i zagotowujemy. W 1/2 szkl. gorącej, przegotowanej wody, rozpuszczamy galaretę i żelatynę. Gdy truskawki częściowo się rozmrożą dodajemy gorącą galaretkę. Masy truskawkowej nie gotujemy za długo żeby nie zrobił nam się kompot! Wszystko razem blenderujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ostudzoną galaretkę można wstawić do lodówki, by szybciej stężała ale nadal była płynna.
  • 5. Ciasto czekoladowe dokładnie i równo smarujemy masą budyniową do samych brzegów. Na wierzch wylewamy mus truskawkowy. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Porady

Zamiast truskawek można użyć innych owoców lub połączyć truskawki z np. malinami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Truskawki Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować