Ciasto czekoladowe z krówkową polewą

0 (0 ocen)

zajadają się nim dzieciaki

Składniki:

  • ciasto : 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 100 g czekolady deserowej, 4 jajka, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    masa : 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 250 g margaryny, 3 żółtka, 2 opakowania budyniu śmietankowego

    polewa : 250 g krówek, 2 łyżki margaryny

    ponadto : 1 i 1/2 opakowania bezów, tłuszcz do blaszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z krówkową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem. Dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem. Dodać do masy, delikatnie wymieszać. Wsypać startą czekoladę, wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Żółtka wymieszać z cukrem. Masę połączyć z budyniami i szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać budyń, zagotować. Margarynę utrzeć, stopniowo dodając ostudzony budyń.
  • 3. Cukierki i margarynę roztopić na wolnym ogniu, mieszając.
  • 4. Masę rozsmarować na ostudzonym biszkopcie. Ułożyć bezy. Polać lekko ostudzoną polewą

Porady

użyć tortownicę o średnicy 23 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować