Ciasto czekoladowe z cukinią i musem jabłkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Obłędne ciasto czekoladowe zachwyci smakiem każdego! Ciasto jest bardzo wilgotne, o mocno czekoladowym smaku. Dużym plusem jest fakt, że ciasto to długo zachowuje świeżość, chociaż dość szybko znika bo ciężko poprzestać na jednym kawałku.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦140 g cukru pudru
    ◦2 łyżki oleju
    ◦2 duże jajka
    ◦255 g musu jabłkowego
    ◦260 g mąki tortowej
    ◦2 łyżki ciemnego kakao
    ◦1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ◦1 łyżeczka sody oczyszczonej
    ◦1 łyżeczka mielonego cynamonu
    ◦1 szczypta soli
    ◦250 g cukinii (1 większa sztuka)
    ◦90 g deserowej czekolady

    Dodatkowo:
    ◦tłuszcz do formy
    ◦mąka krupczatka do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto czekoladowe z cukinią i musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Prostokątną foremkę (keksówkę) o wymiarach 25×12 smarujemy masłem i posypujemy mąką krupczatką. W misce łączymy cukier puder, olej, jajka i mus jabłkowy. Mieszamy aż składniki się połączą. W drugiej misce mieszamy mąkę z kakao, solą, sodą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czekoladę drobno siekamy.

    Do mąki dodajemy mus jabłkowy, cukinię i czekoladę i dokładanie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 80-90 minut do tzw. suchego patyczka.

    Gdy ciasto lekko przestygnie wyjmujemy je z foremki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować