Ciasto czekoladowe z cukinią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto jest pyszne :d w smaku przypomina moje ulubione tzw. "kartofelki"

  • 30 min

Składniki:

  • 170 g masła lub margaryny
    2 szklanki cukru
    3 duże jajka
    2 szklanki startej cukinii [ nie ubijać w szklance ]
    1/3 wody z aromatem rumowym ( buteleczka = jedna łyżka stołowa)
    2,5 szklanki mąki
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    1 szklanka czekoladowych chipsów lub grubo posiekanej czekolady
    pół szklanki gorzkiego kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody
    szczypta soli
    3/4 łyżeczki cynamonu
    1/4 szklanki mleka
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto czekoladowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obrać , usunąć nasiona. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Masło zmiksować z cukrem na gładką i puszystą masę. Nadal miksując dodawać po jednym jajku, dobrze ubić. Do masy dodać cukinię i wodę z rumem. Wymieszać.
  • 3. Mąkę wymieszać z kakao, czekoladą, orzechami, sodą, proszkiem i cynamonem. Dodawać do masy na przemian z mlekiem, dokładnie wymieszać. Wlać do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą (użyłam tortownicy o średnicy 23cm)
  • 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 50 minut (do suchego patyczka)
    Poczekać aż ciasto wystygnie i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować