Ciasto czekoladowe z cukinią

4.5 (176 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciasto z dodatkiem cukinii. Intensywnie czekoladowe i bardzo wilgotne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 115 g miękkiego masła
    pół szklanki oleju
    250 g cukru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 duże jajka
    pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
    300 g mąki pszennej
    60 g kakao
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
    2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
    60 g gorzkich chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Ciasto czekoladowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć na puszystą masę. Dolać olej, zmiksować.
    Dosypać cukier, ekstrakt waniliowy, sodę, proszek do pieczenia sól.
    Wciąż miksując wbijać jajka.
    Na przemian dodawać do masy maślano-jajecznej mąkę i śmietanę.
    Dosypać kakao (i kawę, jeśli używamy) i zmiksować.
    Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę oraz cukinię, i wszystko mieszamy
  • 2. Wybraną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Przelać gotowe ciasto do formy i piec w 160stopniach przez około 30-45 minut (do suchego patyczka)*
    Wyjąć, wystudzić.
    Podawać polane polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Porady

Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od użytej formy do pieczenia. W tortownicy może trwać to powyżej 60 minut, w przypadku prostokątnej blaszki - 30-45 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować