Pyszne ciasto z dodatkiem cukinii. Intensywnie czekoladowe i bardzo wilgotne.
1 godz. 30 min
Składniki:
115 g miękkiego masła
pół szklanki oleju
250 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
300 g mąki pszennej
60 g kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
60 g gorzkich chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
Ciasto czekoladowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć na puszystą masę. Dolać olej, zmiksować.
Dosypać cukier, ekstrakt waniliowy, sodę, proszek do pieczenia sól.
Wciąż miksując wbijać jajka.
Na przemian dodawać do masy maślano-jajecznej mąkę i śmietanę.
Dosypać kakao (i kawę, jeśli używamy) i zmiksować.
Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę oraz cukinię, i wszystko mieszamy
2.Wybraną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać gotowe ciasto do formy i piec w 160stopniach przez około 30-45 minut (do suchego patyczka)*
Wyjąć, wystudzić.
Podawać polane polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Porady
Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od użytej formy do pieczenia. W tortownicy może trwać to powyżej 60 minut, w przypadku prostokątnej blaszki - 30-45 minut.
Komentarze