ciasto czekoladowe z bananami

5 (163 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Szybkie, dla miłośników powyższych pyszności...każdemu się uda :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    4 jaja
    100 gramów gorzkiej czekolady
    2 paczki budyniu czekoladowego bez cukru (razem 80 g)
    3/4 szklanki cukru
    125 gramów stopionego i schłodzonego masła
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    dodatkowo:
    3 średnie banany (najlepiej średnio dojrzałe)
    2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
    cukier puder lub polewa czekoladowa na wierzch
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany kroimy w około 1 cm kostkę, wrzucamy do miski, zasypujemy mąką i delikatnie mieszamy by mąka obtoczyła owoce.
    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, schładzamy do temperatury pokojowej (ma być wciąż płynna).
  • xxx 2. Całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie wlewamy tłuszcz, wsypujemy budynie (w proszku), mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy wszystko do połączenia składników, dodajemy płynną, lecz przestudzoną czekoladę, miksujemy na najwyższych obrotach nie za długo, tylko do połączenia składników. Do ciasta wrzucamy obtoczone w mące banany i bardzo delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką, by rozeszły się po całości ciasta.

    Tortownicę o średnicy 24 cm lub kwadratową blaszkę o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
  • 3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 i pieczemy około 65 - 70 minut, do suchego patyczka.
    Po ostudzeniu polewamy czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować