Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 175C.
2.Cukinię utrzeć na drobnych oczkach tarki (nie obierając).
3.Jajka ubić w miseczce, dodać 10 łyżek syropu z agawy i aromat. Wymieszać.
4.W dużej misce zmieszać mąkę, cukinię, kakao i sodę. Dodać mieszaninę jajeczną i 4 łyżki oleju. Upewnić się, że masa jest tak słodka, jak się lubi.
5.Blachę wysmarować łyżeczką oleju. Wlać masę, wstawić do piekarnika, piec 40 minut, sprawdzając patykiem do szaszłyków, czy ciasto jest już suche na spodzie.
6.Wyjąć, przestudzić. Zmieszać śmietanę, resztę kakao i syropu z agawy.
7.Nakroić ciasto (nie do samego dołu, powiedzmy do połowy grubości) w kratkę (powiedzmy co 1,5 cm) i polać polewą.
8.Wstawić do lodówki (o ile na pewno jest już zimne - nie ryzykujcie zdrowia swojej lodówki!) na godzinę.
Komentarze