Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cztery gorzkie czekolady łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z margaryną. Żółtka jaj ucieramy z połową szklanki cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie delikatnie mieszamy pianę z żółtkami, wlewamy powoli czekoladę i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy przez około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Oceniamy stopień upieczenia ciasta. Nie powinno wylać się z tortownicy, dlatego też czas pieczenia możemy wydłużyć.
Kremówkę zagotowujemy w rondelku, dodajemy połamaną czekoladę i likier, mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Krem przelewamy na upieczone ciasto( powinno ono opaść podczas stygnięcia). Odstawiamy do zastygnięcia.
Komentarze