Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno , dodać cukier ubijać do rozpuszczenia się cukru , dodać żółtka , do mąki dodać proszek do pieczenia i startą na tarce jarzynowej czekoladę , wymieszać ,porcjami dodać do ubitych jaj , delikatnie wymieszać ,wylać do formy o wymiarach 36/22cm
Piec 35 minut w temp. 175 *C
Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwie części
Składniki ponczu wymieszać ,nasączyć biszkopt
MASA:
Żółtka utrzeć z cukrem ,mleko zagotować ,mieszając gorące wlać cienkim strumykiem do utartych żółtek , zagotować
Masło dobrze spulchnić mikserem ,ucierając dodać wystudzone żółtka ,
do masy dodać krem czekoladowy ,pokrojoną czekoladę i sparzone ,osuszone ręcznikiem papierowym rodzynki ,na koniec Amaretto
Przełożyć biszkopt , udekorować cukrem pudrem lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą
Komentarze