Ciasto czekoladowe

4.5 (141 ocen)

Czasami warto poszperać w starych przepisach :)

Składniki:

  • 8 jaj
    12 łyżek cukru
    12 łyżek mąki
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    gorzka czekolada (100 g )
    MASA:
    25 dkg masła
    2 żółtka
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    słoiczek kremu czekoladowego typu nutella
    czekolada gorzka lub mleczna ( 100 g)
    10 dkg rodzynek
    kieliszek Amaretto
    PONCZ:
    3/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
    2 łyżki cukru
    sok wyciśnięty z jednej cytryny
    1/2 kieliszka spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto czekoladowe 1. Białka ubić na sztywno , dodać cukier ubijać do rozpuszczenia się cukru , dodać żółtka , do mąki dodać proszek do pieczenia i startą na tarce jarzynowej czekoladę , wymieszać ,porcjami dodać do ubitych jaj , delikatnie wymieszać ,wylać do formy o wymiarach 36/22cm
    Piec 35 minut w temp. 175 *C
    Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwie części
    Składniki ponczu wymieszać ,nasączyć biszkopt
    MASA:
    Żółtka utrzeć z cukrem ,mleko zagotować ,mieszając gorące wlać cienkim strumykiem do utartych żółtek , zagotować
    Masło dobrze spulchnić mikserem ,ucierając dodać wystudzone żółtka ,
    do masy dodać krem czekoladowy ,pokrojoną czekoladę i sparzone ,osuszone ręcznikiem papierowym rodzynki ,na koniec Amaretto
    Przełożyć biszkopt , udekorować cukrem pudrem lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą

Porady

Ciasto zrobić dzień przed podaniem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować