Ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

Pyszne,wilgotne ciasto z nutellą,wspaniały torcik na niejedną okazję

Składniki:

  • Ciasto:

    3/4 szklanki oleju
    5 jajek
    1/2 szklanki wody
    1 szklanka cukru
    3 łyżki kakao
    1;5 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki sody
    1;5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:

    1 serek mascarpone
    nutella

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Wodę,olej,kakao i 1/2 szklanki cukru zagotować,wystudzić.Ubić pianę z białek,dodać resztę cukru, żółtka,wystudzoną masę a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Piec w tortownicy lub małej kwadratowej blaszce ok 40 min w 180stC.
    Masa: Serek wymieszać z nutellą.Dodać jej według uznania.Jeśli wolimy słodką masę można dać połowę lub 3/4 słoika.Wystudzone ciasto przecinamy na dwie części i smarujemy masą.Dekorujemy według uznania.

Porady

Gdy zwiększymy ilość składników powstanie pyszny,wilgotny torcik.Udekorowany wg uznania zrobi furorę na niejednej imprezie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy